Mobiliteit

Redenen om de mobiliteit zo optimaal mogelijk te houden en te krijgen.

Door complexe aandoeningen waardoor iemand beperkt raakt op bijna alle fronten is het van belang daar ook aandacht aan te besteden. Onze focus ligt op het herwinnen van activiteiten en participatie, maar ten grondslag daaraan ligt het lichaam.

Door breuken, operaties, spasticiteit, pijn of functieverlies kan het zijn dat u zelf niet meer in staat bent alle bewegingen als voorheen uit te voeren. Iedereen hoopt op herstel, dat is het eerste waar we aan werken, echter is het van belang in de tussentijd,  toch het lichaam zo goed mogelijk te onderhouden op mobiliteit, ook wel lenigheid of soepelheid genoemd.

De volgende punten zijn van belang om die “mobiliteit” te behouden en te vergroten.

Voorkomen of verminderen van pijn

Pijn

Door het bewegen van gewrichten verbetert de doorbloeding en voert deze afvalstoffen af, die de pijn doen afnemen, en nieuwe voedingsstoffen meeneemt, dat helpt voor het herstel.

Stijfheid

Het kan zijn dat er vocht in uw ledematen (handen, vingers of voeten) zit. Dit kan ook pijn en stijfheid veroorzaken. Door te blijven bewegen, zelfstandig of met hulp, kan dit vocht afnemen. Doordat de doorbloeding wordt gestimuleerd wordt het vocht afgevoerd en kunt u gemakkelijker bewegen.

Flexibiliteit

Spanning, ook wel spasticiteit, kan veel pijn veroorzaken. Hierdoor kunnen spieren verkorten en kunt u minder ver bewegen. Door te blijven rekken, wat pijnlijk kan zijn, blijft u werken aan het soepel houden van de gewrichten.

Soepele gewrichten houden indien functie herstel optreedt

In alle gevallen is het streven of de hoop op herstel aanwezig. Wij helpen u met het soepel houden van de gewrichten, wat belangrijk is als u weer activiteiten wilt gaan doen. Als de hand of voet bijvoorbeeld vast is gaan zitten, dan is het moeilijk om iets te pakken of te lopen, al zouden de spieren het doen.

Preventie en of verminderen van spasticiteit

Door de mobiliteit (soepelheid) te behouden treedt er minder spasticiteit op. Dit werkt als een spiraal, spasticiteit treedt op, waardoor bewegingen moeilijker worden, waardoor de mobiliteit afneemt, waardoor weer meer spasticiteit toeneemt en ga zo maar door.

Contact

Telefoon: +31616369793
Email: info@revalideerthuis.nl
Website: www.revalideerthuis.nl

Openingstijden

Maandag t/m Vrijdag : 09:00 – 17:00
Zaterdag: 11:00- 14:00
Zondag: gesloten